Psyllium, ksantaani, chia ja moni muu

Tällä viikolla olen oppinut niin monta uutta ruoka-ainetta, etten enää pysy laskuissa mukana. Aloitin nimittäin viikon alussa gluteenittoman ruokavalion, kyllästyneenä vuosia jatkuneisiin epämääräisiin vatsaoireisiin, kipuihin ja turvotukseen. Ja on kyllä jo nyt viiden päivän jälkeen paljon parempi olo! Vehnän suhteen aion nyt jättää lopulliset hyvästit (hei-hei!), mutta paremmin sietämääni täysjyväruisleipää kokeilen varovasti jonkun ajan kuluttua.

Kirjoittelen aiheesta varmasti vielä jatkossakin, sillä sen verran suuresta elämänmuutoksesta on kyse. Onneksi olen jo näin lyhyen ajan sisällä saanut huomata, ettei gluteenittomuus todellakaan tarkoita kaikesta hyvästä kieltäytymistä, päinvastoin. Maailma on täynnä ihania luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita, joita pitää vain opetella tuntemaan ja käyttämään. Uuteen ruokavalioon sopeutuminen avaa varmasti ovia uusiin makumaailmoihin! :)

Olen joskus aiemminkin jättänyt kaupan pastat ja leivät pois ruokalistalta, eikä se ole tuottanut suurempia ongelmia. Leivän sijaan syön iltapalaksi mielelläni vaikka päärynän tai banaanilla höystettyä rahkaa, aamupalalla paistettu tomaattimunakas pitää nälän loitolla lounaaseen asti. Mutta pitihän sitä gluteenitonta leivontaa kokeilla, jotta voi välillä nauttia tuoreesta ja herkullisesta leivästä ilman lisäaineita.

Gluteeniton, pähkinäinen vuokaleipä

Leipävuoka on ollut hankintalistallani koko syksyn, ja olenkin yrittänyt sellaista etsiä kirppareilta. Kun ei vain tuntunut mistään löytyvän, ostin lopulta sopivan vuoan uutena marketista. Hinta oli alle 5 euroa ja käyttöä tulee takuuvarmasti.

Enää piti vain löytää sopiva ohje gluteenittomaan leipään, mielellään sellaiseen, jossa olisi muutakin kuin sileitä jauhoja. Ohje löytyikin täältä, ihanan houkuttelevien ja herkkien kuvien kera. Elämän mullistava leipä oli niin hieno käännös ihan-alkuperäisestä-ohjeesta, että lainaan sitä myös tänne, vaikka pieniä sovelluksia taikinaan tein. Tämän leivän idea onkin juuri se, että siemeniä ja pähkinöitä voi vaihtaa omien mieltymysten ja allergioiden mukaan, ja silti onnistuu!

Elämän mullistava leipä (alkuperäinen ohje englanniksi: My New Roots), vuoan koko n. 10 x 25 cm

  • 5 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl manteleita (kuorineen)
  • 1 dl maapähkinöitä
  • 4 dl tattarihiutaleita
  • 3 dl kaurahiutaleita (gluteeniton puhdas kaura)
  • 4 rkl seesaminsiemeniä
  • 6 rkl psyllium-jauhetta
  • 2 tl merisuolaa
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • 7 dl vettä

Uunin lämpötila: 175 astetta
Paistoaika yhteensä: 75 minuuttia

Sekoitin kaikki kuivat aineet keskenään suuressa taikinakulhossa. Siementen ja pähkinöiden sekoitus näytti jo tässä vaiheessa todella herkulliselle, joten odotukset olivat korkealla. Alkuperäisestä ja käännetystä ohjeesta poiketen käytin hieman eri määriä eri siemenille, sen mukaan mitä kaapista löytyi. Lisäsin suoraan pähkinäseokseen 2 rkl juoksevaa hunajaa, myös sulatettu hunaja käy. Rasvana käytin oliiviöljyä, mutta kookosrasva tai kirnuvoi sopivat yhtä hyvin.

Lopuksi 7 dl vettä ja hetken aikaa sekoittelua puuhaarukalla. Taikina näytti ihan leipätaikinalta. :D

Mutta mitä tuo mystinen psyllium on? Hienojakoinen jauhe valmistetaan jänönratamon (Plantago ovata) kuivatusta siemenkuoresta. Psylliumia käytetään ravintokuituna sekä gluteenittomassa leivonnassa tuomaan sitkoa. Veden kanssa jauhe geeliytyy ja näyttää aikamoiselta liisteriltä, mutta todellakin toimii. (Lisäksi tein empiirisen havainnon, että psylliumilla leivottu taikina irtoaa vehnäjauhotaikinaa helpommin taikinakulhosta ja helpottaa siten myös tiskaamista!)

Tein taikinan torstai-iltana, kaadoin vuokaan ja annoin odottaa jääkaapissa perjantai-iltapäivään saakka. Mikäpä sen parempi herkku viikonlopun aloitukseen, kuin tuore leipä! Tämän ohjeen taikinamäärä mahtui tasoitettuna juuri sopivasti 10 x 25 cm kokoiseen vuokaan.

Leipä paistetaan 175 asteessa kahdessa eri vaiheessa. Ensin uunin keskitasolla vuoassa 30 minuuttia, minkä jälkeen leipä kumotaan leivinpaperin päälle ritilälle. Käytin irrotuksessa hieman apuna muoviveistä ja koputtelin vuoan pohjaa, kunnes leipä irtosi siististi. Kuuman vuoan käsittelyssä on oltava varovainen!

Paistetaan leipää vielä lisää 45 minuuttia, edelleen uunin keskitasolla. Näillä paistoajoilla ainakin oma leipäni sai sopivasti väriä ja pinta tuntui rapealta. Tadaa!

Maku on todella tuhti ja mehevä, pähkinät ja siemenevät antavat mukavasti pureskeltavaa. Ei ole leipää turhaan kehuttu! Kyllä nyt kelpaa, ja maistui hyvin myös samassa taloudessa asuvalle (gluteenia sietävälle) leivän suurkuluttajalle.

Leipä säilyy kuulemma noin 5 päivää. Luulenpa, että tämä leipä tulee syödyksi aiemmin, joten säilyvyys ei ole siinä mielessä ongelma. :D

P.S. Tästä leipätekstistä tulikin vähän pidempi kuin ajattelin, joten kirjoittelen ksantaanista ja chia-siemenistä toisen kerran!

Vastaa