10 vinkkiä kevätseurantaretkille

Luonnossa tapahtuu juuri nyt joka hetkellä jotakin! Kevät vaihtuu kesäksi vauhdilla, ja pyörän selästä seurailen työmatkani vihertyvää maisemaa päivittäin. Lintukonserttiin liittyy mukaan uusia taitureita, itse odottelen vielä alkukesän varmaa merkkiä: satakieltä.

Tässä muutamia vinkkejä, mitä luonnossa voi juuri nyt nähdä ja vaikka kuvatakin.

1. Sammakot

Sammakonkutua on havaittu Etelä-Suomessa ensimmäisen kerran jo useita viikkoja sitten, joten täällä kutuaika saattaa paikoin olla jo ohitse. Muualla Suomessa on vielä hyvät mahdollisuudet päästä seurailemaan sammakoiden puuhia. Esimerkiksi ojat, lammet ja soistuneet järvien rannat ovat hyviä paikkoja löytää sammakoita, kuteminen ajoittuu yleensä huhti-kesäkuulle. Toissa vuonna osuin huhtikuussa hyvään kutupaikkaan, jossa sammakoita oli kirjaimellisesti kasoittain! Viime vuonna paras aika ehti mennä ohi, ja kuvattavana olivat enää kutupallerot. NYT on siis aika lähteä etsimään sammakoita!

2. Sinivuokot

Sinivuokkojen aika alkaa olla parhaimmillaan, joten tulevana viikonloppuna viimeistään kannattaa suunnata niitä ihastelemaan. Kasvikuvauksen luulisi olevan helppoa, kasvit kun pysyvät tukevasti paikoillaan. Lisähaastetta kuvaamiseen tuo kuitenkin sotkuinen (ts. risukkoinen tai kuolleiden lehtien täyttämä) tausta, joka häiritsee sommittelua. Aikaisin aamulla tai iltavalojen aikaan valaistus on parhaimmillaan, keskipäivän kovassa valossa on hyviä kuvia lähes mahdotonta saada.

3. Leskenlehdet

Leskenlehtiä

Leskenlehti on varmasti kaikille tuttu näky tienvarsilta. Se on yksi ensimmäisiä merkkejä kevään tulosta – maa on tarpeeksi lämmin uuden kasvukauden alkamiseen! Leskenlehti tosin on ottanut vähän etumatkaa: kukintojen alut kehittyvät jo edellisenä syksynä. Kasvin lehdet kehittyvät vasta myöhemmin kesällä, kun kukat ovat jo lakastuneet. Siitä leskenlehden nimikin tulee. Kiinnitäpä tähän huomiota, kun seuraavan kerran löydät keltaisia kukkia – ei näy lehtiä missään! Kesäkuussa vaalean vihreät ja valkoisen nukan peittämät lehdet peittävät samoja paikkoja, joissa kukat kukkivat alkukeväästä.

4. Näsiä

Näsiä on yksi huhtikuun tyypillisiä lajeja ja myös yksi tämän vuoden Kevätseurannan teemalajeista. Kauniit, hieman syreenin kukkia muistuttavat kukat kasvavat suoraan puumaisesta varresta. Itselleni kasvi oli pitkään aivan tuntematon, mutta viime keväänä pääsin kuvaamaan ensimmäisen kerran useampia kukkivia pensaita. Kuviani löytyy lisää Kevätseurannan lajisivulta.

Näsiä on myrkyllinen, joten katsoa ja kuvata saa, mutta kerätä ei!

5. Kevätaamut luonnossa

Tänään aurinko nousi klo. 5.28. Ja tähän aikaan vuodesta nousu aikaistuu joka päivä 3 minuuttia. Tuohon aikaan on mitä upeinta herätä luonnossa, vaikkei mikään aamuvirkku olisikaan. Lintukonsertti pitää kyllä herätyksestä huolen. Varsinkin sateen jälkeiset sumuaamut tyynellä paikalla tai avoimella suolla ovat upeita keväällä ja alkukesällä.

6. Lintujen kevätmuutto

Etelässä talvehtineet linnut palaavat Suomeen, muutto on parhaillaan käynnissä! Kevätseurannassa on mukana 16 helposti opeteltavaa lintulajia, joista esimerkiksi peipon ja kiurun laulua voi jo kuulla. Kurjet ja laulujoutsenet kerääntyvät rannikolla pelloille ja avoimille paikoille, ennen levittäytymistä ympäri Suomen.

Vinkki: Varsinkin musikaalisuuteen taipuvalle luonnonharrastajalle lintujen äänien opettelu on mukavaa ja suhteellisen helppoa. Alkukeväästä aloitettu äänien opiskelu auttaa tunnistamaan lintuja, jotka jäävät kevään edetessä piiloon puiden suojiin.

Maassamme talvehtivilla linnuilla alkaa niilläkin olla vipinää kintuissa ja kevättä rinnassa, kuten vaikka teerillä soitimella.

7. Käärmeet

Käärmeitä usein vihataan tai pelätään, vaikka ne ovat ihan samalla tavalla osa upeaa luontoamme kuin söpöt ja karvaiset eläimet. Kyy ja rantakäärme kannattaa opetella erottamaan toisistaan. Rantakäärme on myrkytön ja täysin vaaraton ihmiselle. Sillä on tummat nappisilmät, joiden lempeästä katseesta sen erottaa tuimakatseisemmasta kyystä. Alla kuvassa rantakäärme, joka tosin on väritykseltään hieman poikkeava. Siltä puuttuvat lajille ominaiset keltaiset niskalaikut (kuva), mutta kyllä se silti rantakäärme on.

20140422_1007-55_409

Kyyn tunnistaa ruskealla tai harmaalla pohjalla olevasta vaaleasta sahalaitakuviosta ja tuimasta katseesta. Kyy on myrkyllinen, mutta se yleensä kaikkoaa jo ihmisaskelien aiheuttamaa tärinää.

On todella huonoa tuuria, jos esimerkiksi metsässä sattuu astumaan suoraan kyyn päälle ja saamaan pureman. Kyyn purema vaatii aina käynnin lääkärissä, mutta aihetta hysteriaan ei ole. Käärmeen kohdatessaan kannattaa muistaa, että kyy ei hyökkäile ihmisen kimppuun kuin äärimmäisessä hätätilassa – ihminen on päässyt yllättämään sen eikä se koe enää voivansa paeta.

20140422_1216-30_442

8. Perhoset heräilevät

Sitruunaperhonen on keväällä havaittavista perhosista ensimmäisiä ja myös Suomen päiväperhosista yleisimpiä. Maaliskuusta alkaen kangasmetsien reunamien paahteiset rinteet ja kanervikot sekä pihat ja puutarhat ovat hyviä paikkoja havaita tämä aikuisena talvehtiva keltainen perhonen.

Keväällä sitruunaperhosen lento on lepattavaa ja paikasta toiseen poukkoilevaa – eli mahdotonta kuvata. Se johtunee osittain siitä, että keväällä sille on vielä vähän laskeutumispaikkoja ja ravintoa. Kuvan yksilö onkin kuvattu elokuussa 2015, kun perhonen viihtyi samassa kukassa mökkipihalla useita kymmeniä sekunteja ”poseeraten”.

9. Jäiden lähtö ja pakkasaamut

Jäidenlähtö kestää eteläistä Suomea ja rannikkoa lukuunottamatta pitkälle kesään. Hupenevat jäälautat ja avautuvat vesistöt houkuttelevat lintuja etsimään ruokaa muuttomatkan jälkeen. Keväällä vuorokauden lämpötilavaihtelut voivat olla suuria. Aamulla luonto on kuuran peitossa, mutta päivällä aurinko paistaa jo lämpimästi. Syvälle rahkasammalmaton pohjiin asti jäätyneet suot alkavat vähitellen sulaa.

10. Villiruokaa luonnosta

Kokeilin viime keväänä ensimmäistä kertaa voikukan lehtiä salaatissa. Kevyesti kuullotettuna ne olivat oikein maukkaita! Viljelypalstan rikkaruohoista on siis jotain hyötyäkin.

Muista kevään villivihanneksista mainittakoon vuoheputki ja nokkonen. Jospa tänä keväänä ehtisi kunnolla keräämään kevään antimia talteen!

Mukavia kevätretkiä luonnossa ja hauskaa vappua! :)

Vastaa