Vuoden 2013 retket kuvina

Vuoteen 2013 mahtui lukuisia unohtumattomia retkiä, joista muistoksi jäi melkoinen määrä kuvia.

Retkeilyharrastukseni kannalta mennyt vuosi oli myös kaikkein aktiivisin koskaan: olin maaliskuuta lukuun ottamatta joka kuukausi jossakin päin Suomea, vähintään yhden yön yli kestävällä retkellä! Useampana kuukautena retkiä oli enemmän kuin yksi. Vuoden aikana teltassa, laavussa tai autiotuvassa yövyttyjä öitä kertyi yhteensä noin kuukauden päivät, mutta se tilastoista.

Vaikka muutaman viikon retkitauon jälkeen mieli halajaa jo takaisin maastoon, on kotiinpaluu aina yhtä ihanaa. Siinä onkin ehkä tämän harrastuksen koukuttavuus, kun huomaa miten vähillä mukavuuksilla voi nauttia olostaan luonnon armoilla, ja toisaalta arvostaa yhä enemmän niitä mukavuuksia, joita kaupunkilaisarjessa pitää itsestäänselvyyksinä.

1. Patvinsuon kansallispuisto

Osallistuin vuodenvaihteessa 2012-13 ensimmäistä kertaa LUPin perinteiselle sydäntalven hiihtoretkelle. Patvinsuon kansallispuisto tarjosi laajoilla suolakeuksilla hiihtelyä, lumisia maisemia ja yhden upean auringonnousun.

Voisi kuvitella, että talviretkeily vuoden pimeimpään aikaan on pelkkää selviytymiskamppailua, mutta asia on aivan toisin. Itse ainakin vietän uuttavuotta mieluummin talvisen luonnon hiljaisuudessa, kuin rakettien paukkeessa. Suosittelen kokeilemaan.

2. Bengtsår

Helmikuussa vietin yhden viikonlopun Bengtsårin leirisaaressa ja sen ympäristössä hiihdellen.

Karhu-merkkiset vuosikertasukseni sanoivat sopimuksen irti, kun toisesta niistä irtosi pohja. Onneksi jäällä hiihtely sujui melko mukavasti, vaikka toisen suksen pohjassa olikin jäljellä hiekkapaperin tavoin liukuva kuivunut liimapinta… Pikkujuttuja aina sattuu joka retkellä.

3. Suomenlinna

Maaliskuu kului ilman pidempiä retkiä, kun yksi suunnitelluista hiihtovaelluksista peruuntui osallistujapulan takia. Kuun puolivälissä olin käynnistämässä Kevätseurantaa Suomenlinnassa. Viikonloppu oli aurinkoinen, merellä jää oli alkanut jo halkeilla lautoiksi. Muutoin olivat kevään merkit vielä vähissä.

4. Torronsuon kansallispuisto

Lumipeitteen alta alkoi jo paljastua suon kasvillisuutta, mutta hiihtäminen metsäsuksilla onnistui vielä hyvin.

Viikonlopun täyttivät keväiset äänet: teerien soidinpulputus, kurkien huudot ja keltasirkkujen rytmikkäät säkeet. Viimeisen retkipäivän päätteeksi joutsenet suorittivat ylilennon toivottaen kevään tervetulleeksi.

5. Jurmo

Lisää juhlapyhien välttelyä maastossa: vuorossa vappu ja kohteena Jurmon saari.

Aamusumua, polttava kevätaurinko, mereltä hyytävä tuuli ja karun kauniita saaristomaisemia. Jurmo on täynnä yllätyksiä ja jokainen siellä vietetty hetki on omanlaisensa.

6. Näränkä, Kuusamo

Kesäkuun alku, parasta retkeilyaikaa pohjoisessa. Ilma on vielä sopivan viileä, eikä räkkäaika ole vielä pahimmillaan.

Paitsi vuonna 2013. Välietapissamme Oulussa lämpötila oli +29 astetta, vilvoittavasta tuulesta sai vain haaveilla. Närängän metsissä meidät vastaanotti hyttys- ja mäkäräarmeija, jonka jättämät jäljet eivät ole vieläkään täysin parantuneet.

Upeat vanhat metsät, Närängänvaaralla tehty sinipyrstöhavainto sekä maailman paras leiripaikka Laattajan rannalla voittivat kuitenkin kaikki kärsimykset.

7. Kolin kansallispuisto

Vietin viikon heinäkuusta lammaspaimenena Kolin kansallispuistossa, Seppälän tilalla. Lampaiden hoidon lomassa jäi aikaa myös tutustua Kolin jylhiin maisemiin.

Perinnetilan pihapiiri oli oikea kasvi- ja hyönteiskuvaajan paratiisi. Niittymaisemassa viihtyivät mm. päiväperhoset, kukkakärpäset ja sudenkorennot.

8. Meiko, Kirkkonummi

Rakentamaton, erämaisen oloinen Meiko tarjosi yhden elämäni hienoimmista viikonlopuista. Sanat eivät riitä kertomaan.

9. Hammastunturin erämaa-alue

Kuukkeli - Perisoreus infaustus. Rautujärvi.

Pisin vaellukseni tähän mennessä ja samalla ensimmäinen Lapin vaellus. Hammastunturin maasto oli helppoa tai vähintäänkin kohtalaista, eikä pahoja jokien ylityksiä osunut reitille ainuttakaan.

Autiotuvat olivat pieniä, mutta hyvässä kunnossa. Merkittyjä reittejä ei juurikaan ollut, mutta polut kyllä kuljettivat sinne minne pitikin.

Unohtumattomin hetki oli ehdottomasti kuukkelikolmikon kohtaaminen Rautujärvellä aamutuimaan.

10. Puula, Hirvensalmi

Lokakuinen mökkiviikonloppu parhaaseen ruska-aikaan, parhaassa seurassa. Kylmässä syysaamussa kuvaaminen toimii oivasti aamuherätyksenä.

11. Jurmo

Vuoden toinen kerta Jurmossa. Marraskuussa saarella oli yllättäen lämpimämpää kuin toukokuun alussa, jolloin meri oli vasta sulanut.

Aamusumut, luotojen merisirrit ja länsikärjen hämmentävä ristiaallokko kutsuvat käymään loppusyksyisessä Jurmossa toistekin.

12. Nissilä, Pohjois-Savo

Vietin mökkijoulun isäni kotipaikalla Pohjois-Savossa.

Vuosi 2013 päättyi ja vuosi 2014 alkoi Talaskankaan luonnonsuojelualueella, jonne kertyi mökiltä hiihtomatkaa vajaa 20 kilometriä. Rinkalla taisi olla painoa vähän liikaa, veikkaan että oltiin 20 kilon ”paremmalla” puolella. Omat fyysiset rajat tulivat jossain vaiheessa vastaan, mutta hyvä se on joskus niitäkin testata…

Alkaneelle vuodelle on jo suunnitteilla useita upeita retkiä. Tavoitteena on viettää viime vuoteen verrattuna vähintään yhtä elämyksellinen vuosi luontoa ihmetellen ja kuvaten!

Vastaa