Voikukkia lautaselle!

Moni on varmaan kuullut, että voikukkia voi syödä, mutta kuinka moni on oikeasti kokeillut? No, enpä ollut minäkään, ennen tämän päivän lounasta! Nyt on päivän lähiruoka-, ekologisuus- ja ituhippipisteet saatu… :)

Kävin eilen viljelypalstallamme kääntämässä maata ja kitkemässä rikkaruohoja. Viisi tuntia keväisessä säässä, rastaiden säestyksellä, hurahtivat hetkessä. Lopulta tulin kotiin vasta puoli yhdeksän aikaan illalla, selkä ja jalat sen tuntuisina että ”jotain on tullut tehtyä”.

Kuva palstalta 28.3.2015
Kuva palstalta 28.3.2015

Yhteen penkkiin kylvin jo rivin härkäpapua, muut kylvöt saavat vielä odottaa. Palstalla oli jo keväisemmän näköistä, kuin tässä maaliskuisessa kuvassa.

Kotona mansikan taimet kasvavat hyvää vauhtia sanomalehdestä taitelluissa ruukuissaan.

Sitten niihin voikukkiin. Niitähän olikin kasvanut jo melkoiset määrät, aivan itsestään. Vaikka voikukka onkin nopeasti leviävä rikkakasvi, niin jotain positiivista siinäkin on. Jos ei nimittäin mitkään muut salaatit tulevana kesänä onnistu, niin voikukkia kasvaa varmasti aina! :D

Multaa lapiolla kääntäessäni noukin maasta kiskomani voikukat juurineen kassiin. Sekä juuret että nuoret lehdet voi syödä, joten molempia oli pakko maistaa.

Tuoreissa lehdissä oli yllättävän mieto maku, jos vertaa esimerkiksi salaateissa käytettyyn rucolaan. Pieneksi silputtuna voikukan lehdet menisivät hyvin kesäisen salaatin seassa sellaisenaan!

Lounaaksi päätin kuitenkin valmistaa voikukan lehtiä kevyesti kypsennettynä. Tässä resepti. :)

Paistettuja herkkusieniä, tomaattia ja voikukan lehtiä (1 annos)

  • noin 4 dl tuoreita voikukan lehtiä
  • 2 isoa herkkusientä
  • 6 kirsikkatomaattia
  • oliiviöljyä
  • ripaus merisuolaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa
  • (2 kananmunaa ja loraus soijamaitoa)
  • (2 siivua paahtoleipää)

Huuhtele voikukan lehdet kylmällä vedellä ja kuivaa ne puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Viipaloi herkkusienet ja puolita kirsikkatomaatit.

Kuumenna pannulla reilu loraus oliiviöljyä ja lisää kuivattu oregano ja basilika. Anna mausteiden avautua öljyssä hetken aikaa ja lisää sitten herkkusieniviipaleet. Kun sienet ovat hieman kutistuneet ja muuttuneet kypsän värisiksi, lisää voikukat ja tomaatit. Lisää ripaus suolaa oman maun mukaan. Kääntele aineksia kevyesti pannulla muutama minuutti ja kumoa sitten lautaselle. Voit syödä kevyen lisukkeen minkä tahansa ruuan kanssa, itse valmistin sen seuraksi munakkaan ja kaksi siivua paahtoleipää.

Riko lasiin kaksi kananmunaa ja lisää loraus soijamaitoa. Sekoita tasaiseksi ja lisää ripaus suolaa. Paista kuumalla pannulla, kunnes munakas saa hieman väriä. Paahda leivät ja kokoa annos lautaselle.

Olisi kiva kuulla kommentteja, jos olette kokeilleet voikukkaa ruoanlaitossa! :) Keitetyistä voikukan juurista ohjetta myöhemmin, mutta ensi vaikutelma oli lupaava. Hyvää ruokahalua!

Vastaa